Dét at drikke whisky er en hel kunstform i sig selv. Derfor får du her en guide til, hvordan man smager på whisky. Det er dog vigtigt at slå fast, at der ikke er nogen facitliste, når det kommer til whisky, da smag og behag selvfølgelig er forskellig. Det er altså et personligt valg, hvordan man vælger at drikke sin whisky – man skal altså gøre det på den måde, man selv føler, er den bedste, og det gælder uanset hvilken type whisky, der er tale om.
Herunder får du dog et par gode råd til, hvordan man kan drikke sin whisky. Der findes mange forskellige måder, og dette er blot én af mange måder, man kan drikke sin whisky på.
Sådan vælger du whisky glas
Der findes lowball og on the rocks-glas. I et lowball glas isoleres duft og smag, og det medvirker, at det bliver lettere at smage whiskyens forskellige aromaer. On the rocks-glasset bliver også kaldet for tumbleren. Det er et glad med en tykbund, som ofte bliver betragtet som et traditionelt whiskyglas, da det ofte er det, man ser i amerikanske film. Dette glas er især velegnet, hvis man anvender isterninger, blander op med vand eller andre ingredienser. Drikker man whisky af høj kvalitet (man kan finde en masse herinde: http://www.cognachuset.dk/shop/whisky-165s1.html), så bør man dog overveje et andet glas. En single malt af høj kvalitet går godt til et tulipanformet glas, da det giver mulighed for at rotere glasset uden at spilde.
Man skal passe på med at røre whiskyen rundt
Mange tror fejlagtigt, at man skal røre whiskyen rundt på samme måde med vin. Det bør man passe på med, da man, hvis whiskyen røres rundt, frigiver alle duftene, hvilket kan forvirre næsen. Man bør derfor kun røre whiskyen rundt meget stille – og udelukkende for at finde ud af, hvor stærk en whisky, man har med at gøre. Hvis den falder langsomt ned i tykke stråler, så er der tale om en whisky med en høj alkoholprocent. Har du en whisky med en lav alkoholprocent, så falder den hurtigt ned.
Grunden til, at det kan være dumt, at røre whiskyen rundt, så alle duftene frigives, er, at dét at dufte til whiskyen er en stor del af oplevelsen. Mange tror fejlagtigt, at man skal tage et stort, langt snif – det må man aldrig gøre. Man skal istedet sniffe kort omkring fire gange, så man får alle de forskellige nuancer med. Det kan være ret svært i starten, men man lærer det hurtigt.
Hvordan smager man på whiskyen?
Der er mange ting, det er vigtigt at lægge mærke til, når man skal smage på whiskyen. Først og fremmest handler det om at smage, hvilke nuancer, der er i whiskyen. Herefter skal man slå fast, om den er tør, eller om den er forfriskende. Røget eller sød? Når man har bidt mærke i dette, så synker man. Her skal man lægge mærke til dén smag, der efterlades i munden, samt hvor længe den varer. Er denne smag tør eller blød, og er der nye smage, du ikke kunne smage, før du slugte den? Alle disse ting er med til at give whiskyen karakter, og til at starte med, er det noget, man skal tænke over alle disse ting, men desto mere rutineret, du bliver, desto mere naturligt bliver det, og til sidst vil man opleve, at man helt naturligt tænker over disse ting, hver eneste gang man smager en whisky.
Mange mener, at man bør hælde et par dråber vand i sin whisky for at få alle smagsnuancerne med. Det anbefales dog at smage på den uden vand i til at starte med. Derefter bør man tilføje et par dråber vand i sin whisky.