Vi danskere elsker kaffe, og vi er blandt de folkefærd i verden der drikker mest af den ædle drik. Langt de fleste liter kaffe der bliver skyllet ned, kommer fra helt almindelige kaffemaskiner og er altså det der går under betegnelsen filterkaffe. Det store spørgsmål er naturligvis, hvordan man laver den helt perfekte køb kaffe. Dette er der naturligvis ikke et entydigt svar på, da det langt hen ad vejen er en smagssag, hvordan man kan lide sin kaffe. Putter man eksempelvis masser af fløde og sukker i, betyder det måske ikke helt så meget, som hvis man drikker den sort og får den mere rene smag af kaffen.
Der er dog en række ting som du overveje, hvis du er vild med kaffe, og gerne vil eksperimentere lidt med din kaffe.
Vandet skal ikke koge
Hvis du laver kaffe i en stempelkande, er der en god chance for at du begår en helt klassisk fejl, som næsten alle gør. Nemlig at koge vandet og hælde det over bønnerne og lade det trække. Vandet skal ikke koges, da det tager en masse smag ud af bønner. Det er svært at komme med en helt præcis temperatur, men typisk skal vandet være mellem 92 og 96 grader for det helt optimale resultat. Du kan koge vandet og lade de stå og køle i nogle minutter. Du kan også købe en elkedel med termometer, hvor du selv kan indstille temperaturen, det kan eksempelvis være en elkedel fra KitchenAid eller lignende. På den måde kan du eksperimentere ved forskellige grader, til du finder den helt rette til din smag.
Kværn selv bønnerne
Langt det meste kaffe der bliver lavet i Danmark, laves på almindelige malede bønner, men der er også kommet en stigning i salget af hele bønner. Når kaffebønner bliver malet går der ganske få minutter til de mister meget af deres smag. Når man købet formalet kaffe, er bønnerne pakket ind lige efter de er malet, for at bevare så meget af smagen som muligt. Når du åbner posen forsvinder meget af den smagen igen. Den bedste løsning er uden sammenligning selv at kværne bønnerne og så først kværne dem, lige inden de skal bruges. På den måde får du den absolut bedste smag ud af din kaffe, uanset om det er til stempel eller maskine.